İşveren ve İşveren Vekili Taahütnamesi Hk
İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlendiği 20/06/2012 tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği; 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun 01.01.2025 tarihi itibariyle başlaması belirlenmiştir.
Az tehlikeli sınıfta bulunan eczaneler iş güvenliği hizmetlerini iki yönde yürütebilirler,
a) OSGB firmasından destek alarak yürütebilirler bu şekilde alınan hizmette hem iş yeri uzmanı hem de iş yeri hekiminden destek alınacaktır, çalışanların eğitimi de firma tarafından karşılanacaktır.
b) İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimi tamamlayarak alınan sertifika ile iş güvenliği süreçleri yürütülebilir.
SERTİFİKA SAHİBİ ECZACILAR
2016 yılında Anadolu Üniversitesi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan protokole istinaden düzenlenen İş Sağlığı Ve Güvenliği Sertifika Programı’na katılıp sertifika almaya hak kazanan meslektaşlarımız;
I. Sertifika sahibi eczacılar için iş yeri hekimi ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu yoktur.
II. Anadolu Üniversitesi’nden ve daha sonra kapsamı genişleyecek kurumlardan eğitimi bitiren eczacılar eğitim veren kurum tarafından İş Sağlığı Genel Müdürlüğüne bildirilmektedir ve sertifikaları otomatik olarak ISG Katip sistemine yüklenmektedir.
III. Eğitim sertifikaları süresiz geçerli olmakla birlikte sertifika alındıktan sonra ISG katip sistemine giriş yapılarak belgeleri kontrol etmeleri ve İş Sağlığı ve Güvenliği işlemlerini kendileri yürüteceklerine dair taahhütname online olarak “okudum- anladım” bölümü işaretlenerek onaylanması gereklidir.
- https://isgkatip.csgb.gov.tr/ adresinden e-devlet şifresi kullanılarak İSG-Katip sistemine giriş yapılır.
- Açılan sayfadaki menüden sırasıyla "Süreç Yönetimi >> İşveren ve İşveren Vekili Taahhütnameleri" seçilir. Gelen ekrandaki sekmelerden "İSG Taahhüt Bilgileri" butonuna tıklanır .
- Gelen ekranda sağ üst köşede yer alan "+Yeni" butonuna tıklanır, sırasıyla "İşveren ve işveren vekili taahhütnamesi" işaretlenip "Başlat" butonu tıklanır.
- Açılan "Bilgilendirme Sayfası" okunduktan sonra "Okudum ve Onaylıyorum" kutucuğu işaretlenir, "İleri" butonuna tıklanır.
- "Taahhüt Verilecek İşyeri Seçimi " sayfasında eczanenize ait SGK İşyeri Sicil Numaranız yazılır ( Bu numarayı muhasebecinizden veya https://esgkuyg.sgk.gov.tr/ESGKSifre/ adresinden e-devlet şifreniz ile giriş yaparak öğrenebilirsiniz ) , "İleri " butonuna tıklanır .
- Açılan " İSG Taahhütnamesi Onay Sayfası"ndaki bilgiler okunur, "Okudum ve Onaylıyorum" kutucuğu işaretlenir, "Tamamla" butonuna basılarak işlem başarıyla sonlandırılır.
(TARİF KLAVUZU EKTE SUNULMUŞTUR )
IV. Eczane çalışanlarının işe girerken ve periyodik muayeneleri (az tehlikeli sınıfta 5 yılda bir) aile hekimliklerinden, hastanelerden ya da Çalışan Sağlığı Merkezi (ÇASMER)’den sağlanacak olup, çalışanlar kurumlardan aldıkları sağlık raporunu iş verene vererek iş yerinde dosyalanması sağlanmalıdır.
V. Eczane çalışanları 3 yılda bir iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alacaklar bu hizmet için İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü online olarak az tehlikeli iş yerleri için İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim programı hazırlayacak ve süreci kendileri yürüteceklerdir. Eğitime katılım sonrasında belge iş verene verilerek dosyalanacaktır.
SERTİFİKA SAHİBİ OLMAYAN ECZACILAR
Anadolu Üniversitesi tarafından verilecek İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimi Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 28.02.2025 tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi tarafından verilecek İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimi Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 28.02.2025 tarihleri arasında https://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi adresinden yapılacaktır.