RADYOFARMASİST YETİŞTİRME EĞİTİMİ PROGRAMI MEZUNİYET TÖRENİ

 
 
04/12/2007
RADYOFARMASİST YETİŞTİRME EĞİTİMİ PROGRAMI MEZUNİYET TÖRENİ

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi`nin Ekim 2006`da aldığı kararla Mart 2007 Dönemi`nde başlayan Radyofarmasi alanıyla ilgili kurs programı Bahar donemi boyunca sürmüs ve Temmuz ayında başarıyla tamamlanmıştır.3 Aralık 2007 tarihinde Ankara TEB Genel Merkezinde yapılan törende, eğitim programını tamamlayan 14 Eczacı katılım belgesi almaya hak kazanmıştır.

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Radyofarmasi Anabilim Dalı  koordinatörlüğünde gerçekleştirilen eğitim programına; Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, GATA Tıp Fakültesi ve TAEK Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi destek vermiştir.

Törenin açılış konuşmasını yapan TEB Genel Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak Radyofarmasist Yetiştirme Eğitimi Programının önemine değindi.Çolak daha sonra şöyle devam etti:

"Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi`nin Ekim 2006`da aldığı kararla Mart 2007 Dönemi`nde başlayan Radyofarmasi alanıyla ilgili kurs programı Bahar donemi boyunca sürmüs ve Temmuz ayında başarıyla tamamlanmıştır.

Ülkemiz eczacılığı için yeni bir alan olan ve özellikle radyofarmasotiklerin ilaç ruhsatlandırma kapsamına alındığı 2001 yılından bu yana daha da önem kazanmış bulunmaktadır. Avrupa Birliği`ne uyum surecini hızla yaşadığımız bu günlerde, daha önceleri ayrı bir yönetmelikle ruhsatlandırılan radyofarmasotikler tüm dünyada ve Avrupa Birliği`nde(2001)  olduğu gibi 4 yıl gecikmeyle de olsa 2005`ten itibaren ilaç yönetmeliği içine alınmış ve zamanı yakalamıştır. Bir ilaç olan radyofarmasotiklerin hastaya emniyetli, etkin ve kaliteli ulaşmasının yolu herşeyde olduğu gibi meslektaşlara Radyofarmasiyle ilgili eğitimin verilmesidir. Zira Türkiye`de Radyofarmasi Anabilim Dalı ilk kez Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi`nde 1993 yılında YOK kararıyla kurulmuş ve eğitim vermeye başlamıştır.

Türk Eczacıları Birliği bu konuda yola çıkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi`nin koordinatörlüğünde bu eğitimi vererek alana ve radyofarmasiste duyulan  gereksinime dikkat çekmek ve yardımcı olmak istemiştir.

1960’lı yıllardan sonra radyofarmasötiklerin yaygın olarak kullanılması bu ilaçlar üzerinde uzmanlaşmış eczacılara olan ihtiyacı artırmıştır. Bu ihtiyaç, radyofarmasinin eczacılıkta bir uzmanlık alanı olarak ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Zira radyofarmasotiklerin ruhsatlandırılmasında, radyofarmasotik firmalarının şiddetle bu alanı bilen eczacılara gereksinimi vardır. Ayrıca radyofarmasotik üreten firmalarında ayni şekilde radyofarmasist ihtiyacı bunu izlemektedir. Bu surece hastane Nükleer Tip Anabilim Dallarında in-house üretilen radyofarmasotikler basta olmak üzere Radyofarmasi laboratuarları değil ama son zamanlarda açılan PET Merkezlerinde üretilen radyofarmasotikler nedeniyle BET ve Siklotron merkezlerinin de gereksinimidir.

 Avrupa’da özellikle radyofarmasist olarak çalışacak kişilerin uzman olması gerekmekteyken, Türkiye’de bu işi teknisyenler yürütmektedir. Bu nedenle pek çok meslek grubununda bu işi yapmak istemesini düşünürsek, eczacıların bu alana sahip çıkması gerektedir, bu bir sorumluluktur.

Kısacası, meslektaşlarımıza bu eğitimin verilmesindeki çabamız Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Radyofarmasi Anabilim Dalı  koordinatörlüğünde gerçekleşti. Programa Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, GATA Tıp Fakültesi ve TAEK Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi destek verdi.

Bu kursu 14 meslektaşımız başarıyla tamamlamıştır. Umuyoruz ki bu kursla radyofarmasistlere duyulan gereksinim daha iyi anlaşılır, bu konuda insanlar yetişmeye devam eder ve bir o kadar önemlisi de yetişen insanlar doğru yerde istihdam edilerek yani kadro sağlayarak insana/hastaya doğru sağlık hizmeti götürülebilir."